Computer Fundamentals MCQ in Hindi–21

computer fundmental MCQ Image

1. UNIVAC हैं।
a) Universal Automatic Computer
b) Universal Array Computer
c) Unique Automatic Computer
d) Unvalued Automatic Computer

2. कम्‍प्‍यूटर के द्वारा घटित मुख्‍य कार्य —————– हैं।
a) Arithmetic Operation
b) Logical Operation
c) Storage and Relative
d) All the above

3. माइक्रोप्रोसेसर स्विचिंग डिवाइस के रूप में किस पीढ़ी के कम्‍प्‍यूटर के लिए हैं।
a) First Generation
b) Second Generation
c) Third Generation
d) Fourth Generation

4. कम्‍प्‍यूटर का मस्तिष्‍क हैं-
a) ALU
b) Memory
c) CPU
d) Control Unit

5. मुख्‍य मैमोरी के दो प्रकार ——————- हैं।
a) Primary and Secondary
b) Random and Sequential
c) ROM and RAM
d) All of above

6. कम्‍प्‍यूटर न थकने वाला न बोर होने वाला डिवाइस हैं, अत: इसे कहते हैं।
a) Accuracy
b) Reliability
c) Diligence
d) Versatility

7. इन्‍टीग्रेटिड सर्किट का सम्‍बन्‍ध कम्‍प्‍यूटर की किस पीढ़ी से हैं।
a) First Generation
b) Second Generation
c) Third Generation
d) Fourth Generation

8. एक हाइब्रिड कम्‍प्‍यूटर हैं।
a) Resembles digital computer
b) Resembles analogue computer
c) Resembles both a digital and analogue computer
d) None of the above

9. कम्‍प्‍यूटर का ALU —————– से आने वाली कमाण्‍ड की प्रतिक्रिया देता हैं।
a) Primary Memory
b) Control Section
c) External Memory
d) Cache Memory

10. लोग साधारणत: —————— को कम्‍प्‍यूटर का दिमाग कहते हैं।
a) Control Unit
b) Arithmetic Logic Unit
c) Central Processing Unit
d) Storage Unit

11. प्रथम पीढ़ी के कम्‍प्‍यूटर का मुख्‍य भाग —————— था।
a) Transistors
b) Vacuum Tubs and Valves
c) Integrated Circuits
d) None of above

12. संकलन प्रक्रिया में मुख्‍य चरण होते हैं।
a) Feasibility study, system design and testing
b) Implementation and documentation
c) Lexical analysis, syntax analysis, and code generation
d) None of the above

13. निम्‍न में से कौन सी IC तीसरी पीढ़ी के कम्‍प्‍यूटर में प्रयुक्‍त हुई थी।
a) SSI
b) MSI
c) LSI
d) Both a and b

14. प्रथम पीढ़ी के कम्‍प्‍यूटर में प्रयोग होने वाला प्रमुख इलेक्‍ट्रॉनिक भाग —————– था।
a) Transistors
b) Vacuum Tubes and Valves
c) Integrated Circuits
d) None of the above

15. Dumb Terminal में —————– होता हैं।
a) An embedded microprocessor
b) Extensive memory
c) Independent processing capability
d) A keyboard and screen

Answer

1. UNIVAC हैं।
Answer – a) Universal Automatic Computer

2. कम्‍प्‍यूटर के द्वारा घटित मुख्‍य कार्य —————– हैं।
Answer – d) All the above

3. माइक्रोप्रोसेसर स्विचिंग डिवाइस के रूप में किस पीढ़ी के कम्‍प्‍यूटर के लिए हैं।
Answer – d) Fourth Generation

4. कम्‍प्‍यूटर का मस्तिष्‍क हैं-
Answer – c) CPU

5. मुख्‍य मैमोरी के दो प्रकार ——————- हैं।
Answer – c) ROM and RAM

6. कम्‍प्‍यूटर न थकने वाला न बोर होने वाला डिवाइस हैं, अत: इसे कहते हैं।
Answer – c) Diligence

7. इन्‍टीग्रेटिड सर्किट का सम्‍बन्‍ध कम्‍प्‍यूटर की किस पीढ़ी से हैं।
Answer – c) Third Generation

8. एक हाइब्रिड कम्‍प्‍यूटर हैं।
Answer – c) Resembles both a digital and analogue computer

9. कम्‍प्‍यूटर का ALU —————– से आने वाली कमाण्‍ड की प्रतिक्रिया देता हैं।
Answer – b) Control Section

10. लोग साधारणत: —————— को कम्‍प्‍यूटर का दिमाग कहते हैं।
Answer – c) Central Processing Unit

11. प्रथम पीढ़ी के कम्‍प्‍यूटर का मुख्‍य भाग —————— था।
Answer – b) Vacuum Tubs and Valves

12. संकलन प्रक्रिया में मुख्‍य चरण होते हैं।
Answer – c) Lexical analysis, syntax analysis, and code generation

13. निम्‍न में से कौन सी IC तीसरी पीढ़ी के कम्‍प्‍यूटर में प्रयुक्‍त हुई थी।
Answer – d) Both a and b

14. प्रथम पीढ़ी के कम्‍प्‍यूटर में प्रयोग होने वाला प्रमुख इलेक्‍ट्रॉनिक भाग —————– था।
Answer – b) Vacuum Tubes and Valves

15. Dumb Terminal में —————– होता हैं।
Answer – d) A keyboard and screen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.