MS Access MCQ in Hindi–14

access MCQ Image

1. DDBMS क्‍या हैं।
a) Digital data base management system
b) Dynamic data base management system
c) Derived data base management system
d) Distributed data base management system

2. ER मॉडल का मुख्‍य घटक कौन हैं।
a) Entity
b) Attributes
c) Relationships
d) All of the above

3. ER मॉडल का प्रयोग होता हैं।
a) RDBMS
b) NDBMS
c) HDBMS
d) All of the above

4. प्रोग्रामिंग स्‍टेटमेन्‍ट के सैट को कहते हैं।
a) Entity
b) Attributes
c) Relationships
d) Macro

5. MS Access की एक्‍स्‍टेन्‍शन हैं।
a) .mba
b) .mca
c) .Mdb
d) .mca

6. MAOL से तात्‍पर्य हैं।
a) Microsoft Access object library
b) Microsoft Access object literals
c) Microsoft Access oriented library
d) Microsoft Access object oriented library

7. MS Access, MS MQL से ——————– हैं।
a) Slower
b) Expensive
c) Cheaper
d) All of the above

8. MS Access हैं।
a) Database Application Program
b) System Software
c) Both (a) & (b)
d) None of the above

9. MS Access को इस कम्‍पनी ने बनाया था।
a) Microsoft
b) IBM
c) Accenture
d) None of the above

10. डाटाबेस हैं।
a) Group of information
b) Only information
c) Both (a) & (b)
d) None of the above

11. डाटाबेस स्‍टोर होता हैं।
a) Computer
b) DBMS
c) SQL
d) None of the above

12. DBMS का पूरा नाम हैं।
a) Daily basis management system
b) Database management system
c) Daily basis management software
d) None of the above

13. डाटाबेस का उद्देश्‍य हैं।
a) Storing
b) Gathering
c) Both (a) & (b)
d) None of above

14. निम्‍न में से प्राइमरी ऑब्‍जेक्‍ट हैं।
a) Field
b) ROW
c) Column
d) Table

15. टेबल में डाटा स्‍टोर होता हैं।
a) Sequence
b) Tabular
c) Ascending
d) None Of the Above

Answer

1. DDBMS क्‍या हैं।
Answer – d) Distributed data base management system

2. ER मॉडल का मुख्‍य घटक कौन हैं।
Answer – d) All of the above

3. ER मॉडल का प्रयोग होता हैं।
Answer – d) All of the above

4. प्रोग्रामिंग स्‍टेटमेन्‍ट के सैट को कहते हैं।
Answer – d) Macro

5. MS Access की एक्‍स्‍टेन्‍शन हैं।
Answer – c) .Mdb

6. MAOL से तात्‍पर्य हैं।
Answer – a) Microsoft Access object library

7. MS Access, MS MQL से ——————– हैं।
Answer – c) Cheaper

8. MS Access हैं।
Answer – a) Database Application Program

9. MS Access को इस कम्‍पनी ने बनाया था।
Answer – a) Microsoft

10. डाटाबेस हैं।
Answer – a) Group of information

11. डाटाबेस स्‍टोर होता हैं।
Answer – b) DBMS

12. DBMS का पूरा नाम हैं।
Answer – b) Database management system

13. डाटाबेस का उद्देश्‍य हैं।
Answer – c) Both (a) & (b)

14. निम्‍न में से प्राइमरी ऑब्‍जेक्‍ट हैं।
Answer – d) Table

15. टेबल में डाटा स्‍टोर होता हैं।
Answer – b) Tabular

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.